Malinowski til Stalin - Fuld kursusbeskrivelse  
   

 

Hovedmålet med forelesningsserien er å spørre om det finnes en egen "postkommunistisk" antropologi, og (dersom den finnes) hva som kjennetegner denne antropologien. Antropologer som Richard Fardon og Arjun Appadurai har påpekt at det i faget har vært en tendens til å utvikle seg regionale forskningstradisjoner: Visse problemstillinger og visse teoretiske og metodiske innfallsvinkler blir så å si obligatoriske for enhver som vil studere en gitt etnografisk region. Den tidligere "Øst-Blokken" kan betraktes som en (i vestlig antropologisk sammenheng) ganske "ny" etnografisk region. Etablerte forskningstradisjoner finnes ikke, men det er mulig at nye tradisjoner er i ferd med å utvikle seg. Vi skal utforske et utsnitt av den litteraturen som i dag skrives om denne regionen, for å se hva som kjennetegner denne, og om en ny regional tradisjon er i ferd med å utvikle seg.

Kursleder vil gjerne understreke at det ikke finnes noe fasitsvar på dette spørsmålet, og at jeg selv heller ikke har gjort meg opp noen ferdig mening om det. Forelesningsserien vil derfor være en oppdagelsesferd, og mitt håp er at vi sammen kan komme frem til noen interessante konklusjoner.

Kurset avholdes dels som fulle forelesninger (3-4 ganger), dels som seminarer med aktiv studentdeltagelse. Jeg tenker meg i utgangspunktet at seminarene skal avholdes etter følgende mal (men her som ellers er jeg åpen for forslag om andre arbeidsmåter):

Til hver gang leser studentene den litteraturen som er angitt i forelesningsplanen. All litteratur til forelesningene finnes i kompendiet til kurset.

Det holdes en kort introduksjonsforelesning ved kursleder.

Studentene arbeider deretter sammen i grupper med den litteraturen de har lest. Gruppene skal søke å kaste lys over følgende spørsmål:

  1. Hvilke metodiske fremgangsmåter har forfatterne gjort bruk av? Hva slags data har de funnet frem til?
  2. Hvilke teoretiske vinklinger benytter forfatterne seg av? Hvordan blir data analysert?
  3. Hva er forfatternes retoriske (evt. politiske) vinkling? Hva er det som "sies uten å sies" – og hvorfor?
  4. Til slutt skal gruppene – på grunnlag av de tre ovenstående spørsmålene – forsøke å formulere noen ord om forelesningsseriens hovedproblemstilling: Finnes der en postkommunistisk antropologi – og hva kjennetegner evt. denne?

En eller flere av gruppene vil så legge frem resultatet av sitt arbeid for forsamlingen i plenum, og det vil deretter bli åpnet for felles diskusjon.

Studentene skal i løpet av semesteret forfatte et kort paper (5-10 sider) på grunnlag av kurset. Tittel på paperet er valgfritt, men tematisk skal det på en eller annen måte omhandle eller berøre kursets hovedproblemstilling.

Leselisten til kurset (ca. 500 sider) finnes samlet i et kompendium. I tillegg leser studentene ca. 300 valgfri litteratur. Forslag til valgfri litteratur vil bli oppgitt i løpet av kurset. Studenter som ønsker å lese annen litteratur enn den som foreslåes står fritt til å gjøre det, men oppfordres til å velge denne litteraturen i samråd med kursleder.

 

 

Institut for Antropologi, Københavns Universitet
Frederiksholms kanal 4, DK-1220 København K, Denmark
Tel: +45 35323464 - Fax: +45 35323465 - E-mail: reception@anthro.ku.dk